Je hoeft geen expert te zijn of een fortuin uit te geven aan geavanceerde apparatuur, deze eerste stappen leggen een basis waarop je kunt bouwen.
Slimme verlichting
Installeer slimme schakelaars, gloeilampen en dimmers in je huis. De Philips Hue smart bulbs werken al met Google Home en Alexa, en er zijn nog tientallen andere opties in het Philips Hue en Ecobee assortiment. Philips Hue werkt ook met Apple’s HomeKit, Google’s Assistant en Amazon’s Alexa, en de prijzen beginnen relatief laag. Je kunt een kleine slimme stekker gebruiken om apparaten aan of uit te zetten vanaf je telefoon, hoewel sommige apparaten helemaal niet werken met slimme stekkers. Kijk uit voor welke stekkers wel en welke niet werken met smart plugs, evenals de smart plugs zelf. Een low-cost €8 Wi-Fi smart plug met ingebouwde energiemonitoring werkt met Google Home.
Slimme thermostaten
Installeer een slimme thermostaat. Zowel Nest als Hive werken met Amazon’s Alexa, maar Nest werkt ook met Apple’s HomeKit, en er zijn nog vele andere, waaronder Bosch, Honeywell en ecobee. Slimme thermostaten gebruiken een thermostaat plus een internetverbinding om automatisch aanpassingen te doen, zodat je de verwarming aan en uit kunt zetten en op verschillende momenten van de dag aan kunt zetten, bijvoorbeeld allemaal vanaf je telefoon. Je kunt zien hoeveel je verwarming je kost. Het gebruik van een slimme thermostaat kan je mogelijk ook veel geld besparen, omdat het de temperatuur in je huis kan verlagen in plaats van alleen maar te verwarmen. Als je de verwarming namelijk handmatig aan en uit zet, staan je radiatoren constant te loeien en verbruik je meer dan wanneer je een slimme thermostaat hebt.
Slimme luidsprekers
Tot nu toe zijn er slimme luidsprekers voor de techneuten geweest. Er zijn er veel, waaronder Apple HomePod, Google Home, Amazon Echo en Amazon Echo Dot. Ze werken op dezelfde manier als een slimme thermostaat: je kunt met je slimme speaker praten om de temperatuur te veranderen, je lampen aan te doen, een Uber te bestellen en nog veel meer.