Hoe kan ik asbest herkennen?

“Asbest” als je het hoort klinkt het ernstig. Desondanks hoeft de verzamelnaam van gevormde mineralen niet per definitie meteen schadelijk te zijn. Echter is de voorwaarde hiervan wel dat het product verwerkt is in een goede staat. Asbest mag namelijk niet bewerkt of gesloopt worden. Als dit namelijk wel gebeurt komen er extreem schadelijke asbestvezels vrij. Deze stoffen zijn extreem schadelijk voor je gezondheid en zijn zelfs levensgevaarlijk. In dit artikel lees je hoe je de stof kan herkennen en wat het inhoudt. Daarnaast geven wij je drie handige tips hoe je het beste asbest kan verwijderen.

Hoe ziet asbest eruit?

Voordat je weet of asbest schadelijk is en hoe dit proces ontstaat is het eerst handig om te weten hoe de stof eruitziet. Het stofje is blauw, zwart of wit van kleur. Dit is echter wel asbest in zijn ruwe vorm. Voor 1994 werd asbest vaak gebruikt als brandwerend materiaal en bood het uitstekende isolatie. De stof is verwerkt in golfplaten, afvoerbuizen, schoorstenen, maar ook plafondplaten, vensterbanken en kozijnen.

Wanneer is asbest schadelijk?

In eerste instantie kan het geen kwaad tenzij de stof stuk gaat. Dus als je erin gaat boren, breken of zagen kan het kankerverwekkende vezels vrij laten. Zeker als dit in huis gebeurt is dit onwenselijk. Het risico op inademen wordt alleen maar groter en kan pas na een aantal jaren zijn vruchten afwerpen.

Nu je weet wat asbest is en hoe schadelijk het is als het stuk gaat, is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je zelf asbest gaat verwijderen of het laat uitbesteden.

Tip 1: Laat je goed informeren

Als het inderdaad na een inventarisatie onderzoek blijkt dat je asbest hebt is het belangrijk je goed te laten informeren door een bedrijf die verstand heeft van asbest verwijderen. Laat je goed voorlichten over procedures en gevaren en maak aan de hand van deze beslissing de keuze of je het wil laten uitbesteden of niet. Daarna kun je kijken naar de asbest verwijderen kosten.

Tip 2: Controleer op certificering en diploma’s

Omdat asbest bij gebreken en boren of zagen een erg schadelijke stof is, mag niet zomaar elke klusser deze stof verwijderen. Voor het verwijderen als voor een inventarisatieonderzoek moeten officiĆ«le certificaten en diploma’s worden behaald. Controleer dus altijd op deze twee documenten voordat je met een klusser in zee gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *