Wat doet een landmeter precies en waarom is het zo belangrijk?

Een ‘landmeter’: je hebt er vast al eens van gehoord. Een landmeter houdt zich onder andere bezig met het nauwkeurig opmeten van perceelsgrenzen. Dit is van groot belang om verschillende redenen en in dit artikel vertel ik je daar meer over. Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder.

Het werk van een landmeter

Een professionele landmeter – ook wel landmeetkundige genoemd – wordt ingezet voor het onpartijdig bepalen van perceelsgrenzen en het verschaffen van nuttige informatie omtrent het perceel. Een perceel is een stuk grond waarvoor één rechtsorde geldt. Dat wil zeggen dat dit stuk grond toebehoord aan dezelfde eigenaar en dat er sprake is van hetzelfde eigendomsrecht. Een landmeter kan verschillende soorten metingen uitvoeren. Je kunt daarbij denken aan het doen van metingen voor het verschaffen van bouwvergunningen, het doen van metingen voor plattegronden en grond- en bodemonderzoek.

Het belang van landmetingen

Het werk van een professioneel landmeter is van groot belang. Zo zijn landmeetkundigen gekwalificeerd om bij grondgeschillen de wettelijke eigendomsgrenzen van onroerend goed te bepalen en waardoor conflicten kunnen worden opgelost. Een professionele landmeter kan worden ingeschakeld door verschillende partijen, zoals een landeigenaar, een verzekeringsmaatschappij of de verstrekker van een hypotheek. Daarnaast kan een landmeter worden ingeschakeld door instanties op het gebied van wetshandhaving.

Zelf een landmeting regelen?

Wil je zelf een professionele landmeter inschakelen, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een bouwvergunning of voor het oplossen van een grondgeschil? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een vakkundig bedrijf op het gebied van landmeten, zoals dit bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *