Energielabel kopen belangrijk bij huur en koop van een pand

Wanneer je van plan bent je huis te gaan verhuren of te verkopen moet je er wel van bewust zijn dat je huis is voorzien van een energielabel. Heb je dat niet dan valt er maar een ding te doen en dat is een energielabel kopen. Bij de overdracht ben je verplicht om als eigenaar de energielabel ook over te dragen. Het is een verplichting voor huiseigenaren om in het bezit te zijn van een geldige energielabel. Ook de huurder of de koper moet op de hoogte zijn van de energielabel en dat ze deze van de eigenaar moeten ontvangen wanneer ze een pand hebben gehuurd of gekocht.

Wat moet er staan op de energielabel

Een energielabel aanvragen doe je niet zomaar. Op de label moet door de verhuurder of de verkoper de energieklasse op vermeld worden. Tot de energieklasse behoren A++ tot en met G. Zou je bijvoorbeeld je huis per advertentie aanbieden voor huur of koop dan zal je in de advertentie ook de status van je energielabel moeten doorgeven. Dat is een verplichting. De overhandiging van de energielabel gebeurd uiterlijk wanneer de officiële overdracht van het pand plaatsvindt. Dat gebeurd meestal bijde notaris.

Energielabel verplicht bij huren van een woning

Een energielabelplicht is alleen geldig bij het verhuren van het pand en daarbij ook voor de nieuwe huurders. Wanneer de huurder het huurcontract heeft ondertekend dan krijgt deze daarbij ook een kopie van de geldige energielabel.

Wanneer er geen energielabel is

Het kan gebeuren dat de huurder of de koper van een huis geen energielabel heeft ontvangen. De  huurder of verkoper moet dan een schriftelijk verzoek doen aan de verhuurder of de verkoper om een energielabel te laten opstellen. Mocht dat niet gebeuren dan kan men een melding hiervan doen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kan men voor het verkrijgen van een energielabel stappen naar de rechter.

De kosten zijn verschillend

Voor energielabel kopen zijn de kosten variërend. De prijs hangt af van diverse factoren. Daarbij moet met denken aan het type woning, de beschikbare documenten over het pand. De tijd die een energieadviseur neemt om alle kenmerken van de woning op te nemen. Het is uiteindelijk toch de energieadviseur die de energielabel prijs bepaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *