Het is altijd verstandig een goede isolatie te gebruiken voor jouw garagedeur. Het scheelt namelijk een behoorlijk bedrag op jouw energierekening als je garagedeur goed geïsoleerd is. Het behoudt namelijk de warmte van jouw huis binnen en behoudt kou in de winterdagen juist buiten. Buiten de besparing van de energierekening, blijft de ruimte ook nog eens cool in de zomer. Zo hoef je dus niet specifiek een airconditioner aan te schaffen. Een win-win situatie als je het zo bekijkt. Maar hoe kun je dit effectief zelf doen of juist uitbesteden en waarom is een garagedeur isoleren zo verstandig? In deze blog lees je het!
Welke manieren van isoleren zijn er?
Er zijn verschillende manieren van isoleren, namelijk; de deur zelf isoleren of juist de kiertjes van de zijkanten van de garagedeuren isoleren. Vaak wordt gedacht dat bij de deur zelf de meeste ‘isolatie-winst’ valt te behalen. Uiteraard is dit belangrijk, maar dit is niet het belangrijkste gedeelte. De kiertjes zijn in de meeste gevallen de boosdoeners. Hier kan buitengewoon veel lucht binnenkomen, waardoor er veel tocht en kou ontstaat. De kiertjes zijn aan de zijkanten van de garagedeuren te vinden. Deze kiertjes dicht je gemakkelijk met het aanschaffen en bevestigen van tochtstrip. De deur zelf pak je het beste aan door isolatiemateriaal te plaatsen aan de binnenkant van de garagedeur.
Let bij aanschaf op een juiste isolatiewaarde
Nu je weet welke manieren van aanschaf er zijn is het zaak de juist isolatiewaarde te hanteren. Ook het materiaal moet vochtbestendig zijn, dit is per situatie verschillend. Een isolatiewaarde geef je aan in getallen en letters. De waarde van de letters vertegenwoordigen hoe goed het materiaal isoleert. Bij het monteren van de garagedeuren en het verbeteren van de isolatie is het dus goed om te kijken naar deze waardes.
Welke isolatiewaardes zijn er?
De waarde van isolatie vind je op de verpakking van het isolatiemateriaal. Hieronder vind je de verschillende waardes en waar ze voor staan:
R-waarde
Het isolatievermogen van het materiaal. Dit staat voor een hoge isolatiewaarde en vind je vaak terug bij wanden, glas, vloeren en daken.
Rc-waarde
Deze isolatie bestaat uit meerdere isolatielagen. Hoe hoger de Rc waarde hoe beter de isolatie.
U-waarde
Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter ontsnapt. In tegenstelling tot bovenste twee, betekent een lage U-waarde een betere isolatie.