Luchtkwaliteit

In veel gevallen is de kwaliteit van de binnen lucht bevorderlijk voor de controle van het warmte comfort. Wanneer dat het geval is dan kan het nuttig zijn om de ventilatie snelheid te verhogen zodat dit boven het minimum van de benodigde luchtstoom komt te liggen.

Er zijn twee voorbeelden die gebruik maken van koeling en pre-koeling. Het ventilatiesysteem maakt in die gevallen gebruik van een mechanische warmte terug win installatie of een koelings-systeem. In warme en vochtige klimaten is de luchtvochtigheidsgraad naar beneden brengen zeer energie intensief.

Ventilatie dient eigenlijk beschouwd te worden in relatie tot beluchting en verbrandings-apparatuur zoals water verwarming, ovens en boilers. Belangrijk hierbij is dat bij het ontwerp na de ventilatie in het gebouw er rekening wordt gehouden dat de terugstroom van de verbrandingsapparatuur niet in de te ventileren ruimte komt.

Directe ventilatie

Om dit te voorkomen wordt er vaak gebruik gemaakt van directe ventilatie die verbrandingslucht direct van buiten haalt in plaats van deze te betrekken uit de luchtstroom in het gebouw. Het ventilatie-niveau wordt normaal gesproken uitgedrukt in het aantal liters per seconde.

In het Bouwbesluit van de overheid staan de eisen van ventilatie beschreven in de artikelen 3.49 t/m 3.53. Over de toevoer van verse lucht wordt gezegd dat de luchtsnelheid niet groter mag zijn dan 0,2 m/s. Wanneer er dan een ventilatietoevoer op meer dan 1,8 meter van de vloer wordt geplaatst dan wordt er voldaan aan de eis van de maximale luchtsnelheid.

Wanneer de toevoer van de ventilatie lager wordt geplaatst dan moet er worden aangetoond dat de luchtsnelheid maximaal 0,2 m/s bedraagt. Dit betekent dat er over het algemeen zeer nauwkeurig met plaatsbepaling rekening gehouden dient te worden.

BPS software

Het gebruik van natuurlijke ventilatie werd in de vorige eeuw nauwelijks meer toegepast bij de constructie van nieuwe gebouwen. Dit is veranderd sinds de komst van de geavanceerde Building Performance Simulation (BPS) software. De natuurlijke ventilatie wordt weer op grote schaal toegepast.

Dit komt door de voordelen die het biedt, zoals een verbeterde kwaliteit in aangevoerde lucht, het is energie besparend, er is geen uitstoot van schadelijke gassen, er is minder ziekte bij de mensen en hun productiviteit neemt toe.

Er wordt meestal gecombineerd met gecontroleerde ventilatie (DCV-Demand Control Ventilation). Dit maakt het mogelijk dat een goede luchtkwaliteit samenvalt met het besparen van energie. Er wordt gebruik gemaakt van CO2 sensoren die de hoeveelheid ventilatie controleren. Wanneer het dan nodig is, dan wordt er door het systeem een aangepaste hoeveelheid lucht naar binnen gebracht.

Dit staat in tegenstelling tot de gepersonaliseerde ventilatie, waarbij individuen zelf de controle hebben over de ventilatie. Dit is echter niet altijd mogelijk binnen een gecontroleerd ventilatiesysteem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *